WIE BEN IK?


Mijn naam is Anke Thoen en ik ben geboren in 1975 te Gent.
Hieronder beschrijf ik mijn professionele pad. Het is een pad met veel zoeken (en ontdekken).
Als levenslang lerende. Met de oude Chinese wijsheid in het achterhoofd 'de weg is het doel'.

Huisarts


Sinds 2000 werk ik als huisarts. Tot 2011 was ik actief in een Gentse huisartsengroepspraktijk. Sinds mei 2016 werk ik samen met Dr. Kaat Dirckx in huisartsenpraktijk Sterre. Door een samenloop van omstandigheden is deze praktijk beëindigd op 1 juli 2022. Sinds november 2022 ben ik deeltijds werkzaam als huisarts in praktijk Leie 40 bij Dr. Annaïk Van Branteghem.

Onderwijs


Sinds 2003 ben ik actief in het onderwijs van artsen (in opleiding). Naast live onderwijs ontwikkelde ik diverse internetgestuurde leermodules omtrent psychosociale problemen, zoals bijvoorbeeld "de niet-medicamenteuze aanpak van slaapstoornissen". De inspirerende samenwerking met cognitief gedragstherapeut Roland Rogiers betekende voor mij een fundament voor verdere ontplooiing in de psychosociale hulpverlening.
Van 2012-2018 deed ik tweewekelijks intervisie als stagecoördinator met huisartsen in opleiding die werkzaam zijn in de praktijk. Sinds 2022 ben ik terug werkzaam als stagecoördinator.

Freelance huisarts


In 2011 stopte ik mijn mijn werkzaamheden in de Gentse huisartsengroepspraktijk en werd ik 'freelance huisarts'. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om het huisartsenveld te verkennen en deed diverse vervangingen van solopraktijken tot grote groepspraktijken & wijkgezondheidscentra. Op die manier ervaarde ik allerhande praktijkvormen en manieren van werken. Een hele verrijking! In mei 2016 kon ik al de ervaring die ik opdeed integreren in een nieuwe eigen praktijk samen met Dr. Kaat Dirckx.

AHA! en nood aan vervangingen


Ik richtte (samen met Dr. Jan Schrijvers) een netwerk op van atypische huisartsen AHA! en kwam meer en meer in aanraking met artsen die nood hadden aan een ander parcours dan de klassieke huisartsenweg.
Via mijn vervangingen ondervond ik hoezeer er nood is aan ondersteuning voor huisartsen. In diverse beroepen is er mogelijkheid tot het nemen van een 'sabbat', deeltijds werken, ouderschapsverlof, enzovoort. Als zelfstandige huisarts is dit niet gebruikelijk, al komt daar wel verandering in (door de vervrouwelijking van het beroep?).
De realiteit blijft dat de praktijk verder moet draaien en dat er nog geen doeltreffend systeem is gevonden om afwezigheden op de praktijk op te vangen. Vraag en aanbod naar vervangartsen toe is in onevenwicht en vervangartsen doen deze job maar tijdelijk en plannen hun vervanging meestal lang op voorhand, zijn niet vrij op het moment dat er 'plots' een huisarts uitvalt.
Het was voor mij een eer om 5 jaar als vervangarts te kunnen werken, maar ik besef maar al te goed dat er nood is aan een betere ondersteuning voor artsen in het veld dan dat.
Na 5 jaar ben ik hiermee gestopt en heb ik besloten opnieuw een eigen professionele thuis op te bouwen in mei 2016. 

Coach


Door de jaren heen ben ik gefascineerd geraakt in het coachen van mensen.
Hoe mensen ondersteunen om vanuit hun eigen natuur en kracht te leven?
Hoe mensen stimuleren, enthousiasmeren?
Wat maakt dat mensen bevlogen blijven en niet richting burnout gaan?
Als freelance huisarts had ik de ruimte om mij hierin verder te verdiepen en langzaam maar zeker rolde ik binnen in de boeiende wereld van coaching.
Ik volgde diverse opleidingen.
In 2013 volgde ik de opleiding 'het hart van coaching' vanuit de gestaltvisie, in het IVC te Kortrijk.
In 2014 volgde ik de opleiding 'burnout coaching vanuit de huisartsenpraktijk' bij the human link in Antwerpen.
Van 2013-2016 was ik actief voor ECHTT (ervaringsgericht coachen voor huisartsen, trajecten en teams).
Sinds 2014 geef ik les aan huisartsen in opleiding omtrent 'burnout coaching vanuit de huisartsenpraktijk'.
In 2015-2016 volgde ik de opleiding ACT (derde generatie cognitieve gedragstherapie) bij Sara Bosmans.
In 2016-2017 volgde ik de opleiding krachtgericht-zijnsgericht coachen bij Fred Korthagen & Ellen Nuytten.
In 2017-2018 volgde ik studiedagen bij filosoof Dr. Jan Keij, meer specifiek de filosofie van Levinas en Nietsche. Ook de filosofische invalshoek helpt mij in mijn zoektocht naar het best mogelijke helpen.
In 2019 volgde ik de opleiding 'het keuzekompas' bij Jan Dekeyser.
In 2019 volgde ik de opleiding 'natuur- en boscoach' van Inverde.
In 2019 volgde ik de opleiding 'hartcoherentiecoach' bij Louis Van Nieuland.
In 2020 volgde ik de opleiding 'perfectionismecoach' bij Marcel Hendrickx.
In 2021-2022 volgde ik het 'specialisatiejaar existentiële therapie en counseling'

Zelfontwikkeling


Sinds 2011 ben ik lid van een intervisiegroep van huisartsen. Via regelmatig stilstaan en reflecteren bij mijn werk en leven tracht ik me zo optimaal mogelijk te ontplooien vanuit mijn eigen kracht.

Missie in mijn werk

Leven bestaat helaas ook uit lijden. Bij dit lijden blijven, er niet van weglopen èn desondanks ook genieten en deze dualiteit leren hanteren (zodat het geen dualiteit meer hoeft te zijn), is een thema dat mij bijzonder is gaan interesseren. Dit is dan ook het doel waarmee ik heel graag werk als coach.
Hoe de veerkracht vinden in een leven vol onvoorspelbare wendingen & ongewild lijden?

Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders. Ik beteken graag iets in de zoektocht naar het antwoord voor elk individu.

Mijn privé 


Ik ben blije moeder van twee dochters (°2004 en °2006), die mij elke dag opnieuw inspireren in de zoektocht naar veerkracht. 
Hun vader/mijn partner is een rots in de branding.
Bevlogen zijn en blijven is alleen mogelijk mits een thuis die mee enthousiast is over het professionele pad dat je gaat. Achter de schermen, maar onontbeerlijk en bijzonder waardevol.

























Geen opmerkingen:

Een reactie posten